2 september

Vandaag luxe begonnen met een ontbijt bij Flatdogs. Ingegeven door het feit dat ons brood op was en we nergens brood konden kopen. Daarna zijn we het park zelf ingegaan om de kleine leeuwtjes te zoeken. Die vonden we niet, maar tot onze grote verbazing vonden we wel twee mannetjes! Die dieren zijn moeilijk te zien, maar we zagen toevallig iets bewegen tussen de bush. Dat ga je dan voor alle zekerheid even checken...en jawel..daar lagen ze: P1020466

P1020518

Verder kwamen we uiteraard veel puku's tegen. Deze zie je, evenals Impala's, erg veel

P1020559 

Verderop vonden we in de struiken, twee jonge giraffen...die bijna synchroon met elkaar bewogen. Het girafje links achter is wat moeilijker te zien

P1020589_bijgeknipt P1020587 

Soms is het best lastig om zelf de weg te vinden in het park. Het grootste deel van het park overstroomt elk jaar, waardoor de wegen worden vernield. Elk jaar ontstaan er dus weer nieuwe wegen, maar soms blijven ook delen van de oude wegen zichtbaar. Die wegen kunnen dan ineens uitmonden in eeen onbegaanbaar stuk. Ook is het soms moeilijk het verschil te zien tussen een weg en een hippo pad.

P1020610 

Uiteraard kan er ook van alles op straat rondwandelen, zoals deze puku en verderop een club olifanten, die overigens ook dicht bij onze auto kwamen. Zie http://nl.youtube.com/watch?v=9j149Zge-WA

P1020629 P1020664 P1020688 

Verder hebben we ooiervaar achtige vogels gezien

P1020648 P1020649_bijgeknipt 

Na al onze parkavonturen zijn we lekker uit eten geweest! Bij Flatdogs. Heerlijk zo'n échte maaltijd (in tegenstelling tot spaghetti met groenten uit blik)!!

P1020719 

Daarna vroeg onder de wol gekropen. Vannacht waren de hyena's behoorlijk luidruchtig. Maar toch slaapt dat best lekker.

3 september

Vanmorgen hebben we overlegd over het vervolg van de reis. Bijna iedereen raad ons aan om naar Malawi te gaan. Ten eerste omdat de weg naar het noorden schijnt erg slecht te zijn en je moet door twee rivieren heen, waarvan de tweede erg diep schijnt te zijn. Het kan zijn dat je in de rivier vast komt te staan en dat je dan een paar dagen in de bush moet kamperen. Ten tweede omdat in Malawi een erg mooi meer is, met tropische vissen en prachtige stranden. Pete heeft aangeboden ons te helpen uit te zoeken hoe we Malawi in kunnen. Met onze eigen auto is dat geen optie, omdat die eerst gekeurd moet worden in Lusaka en er een verzekeringsbewijs voor afgegeven moet worden. Dus moeten we of een andere auto (erbij) huren of met een taxi Malawi in gaan. Onze eigen auto kunnen we dan bij Pete neer zetten. Daarnaast zou Pete het geweldig vinden als wij bij hem blijven slapen en onze was daar laten doen en strijken, tegen de Putsy fly. Dat vliegje legt eitjes in droge was, en die eitjes kruipen dan in je huid..Het idee is smerig, maar we hebben onze was nooit gestreken en gelukkig geen last gehad van dit fenomeen. We hebben besloten eerst alle twee opties goed te onderzoeken, voor we beslissen wat te doen. Na dit overleg is Rob op pad gegaan oom brood te kopen, en de band te laten maken. We hadden twee reserve wielen bij ons, waarvan er nu nog maar één bruikbaar was. En in Zambia is het noodzakelijk voldoende spares te hebben. Helemaal als we toch zouden besluiten richting noorden te gaan. Hij kwam terecht bij een bedrijfje dat bestaat uit een hamer, een beitel en twee mannen.

P1020767 

Die hebben geprobeerd de band van de velg te lichten, zodat we er een nieuw ventiel in zouden kunnen doen. Ze hebben echter keihard op die velg staan rammen, zonder de band eraf te krijgen. Mogelijk zijn we hierdoor alleen maar van de regen in de drup geraakt, want als de velg beschadigd is, is de band niet meer luchtdicht (tubeless band).

's Avonds zijn we meegegaan met een nightdrive. Toen we net stil stonden voor de sundowner, kreeg Phill het bericht door dat er een luipaard was gezien. Dus iedereen moest snel zijn drankje achterover slaan, terug in de auto klauteren en zo raceten we binnen no time richting luipaard. Het bleek een vrouwtje te zijn met 2 jongen.

P1020787 Verder zagen we nog hyena's, een Oehoe en wat kleiner wild (Genets / Civets). Toevallig viel het licht heel apart op deze hyena.

P1020802 

En deze hyena komt wat meer herkenbaar in beeld

P1020823 

4 september

Vanmorgen zijn we rond 7 uur opgestaan. Het is om 6 uur licht en om 7 heb je het wel gezien in de tent. Een uurtje later zijn we 2 uur het park ingegaan. Prachtige bee eaters gezien.

P1020882

En weer zo'n soort ooievaar. Die vouwen -heel bijzonder- hun poten naar voren als ze zitten..

P1020837

Om 10 uur zijn we het dorp ingereden om een ventiel te zoeken. Er zijn zo'n 5 adresjes waar je mogelijk een ventiel kunt krijgen. Toen bleek dat niemand dat had liggen, zijn we op zoek gegaan naar een binnenband. Ook daarvoor moesten we van het kastje naar de muur. Uiteindelijk ook geen passende binnenband gevonden. We hadden een 15"band nodig, en hebben uiteindelijk op advies een 16"band gekocht. Bij een garage die de auto's van de wildlife authority onderhoudt hebben we machinaal de band van de velg laten halen en de binnenband erin laten leggen. (Daar bleek dat er al een binnenband in zat en dat die lek gegaan was, waardoor we de ventiel niet meer zagen zitten). Hier hebben we lang moeten wachten. Uiteindelijk was het halverwege de middag. Maar het wiel zat weer onder de auto en konden we weer terug naar de campsite.

P1020914

Alleen waren we nog geen tien minuten op weg, toen de auto vreemd begon te doen...Je hoeft geen expert te zijn om te raden wat er aan de hand was...

P1020916

Een 16" band past dus niet. Dan ben je een halve dag verder, 30 dollar lichter en geen steek verder. Gelukkig hadden we de kapotte binnenband niet weggegeven (waar men wel om vroeg). De enige mogelijkheid was nog om deze te laten plakken.

Op de terugweg zijn we langs het kantoor van de Wildlife Authority gereden. Daar gevraagd of ze patrouilles houden richting het noorden, zodat we in ieder geval weten dat er iemand langs komt, mochten we vast komen te zitten. Ze boden aan dat we doorgaven aan hun wanneer we zouden vertrekken, zodat ze ons in de gaten konden houden. Dat gaf mij wel een wat geruster gevoel.

Tijdens het eten op de campsite hadden we mooi zicht op een krokodil

P1020920

Na het eten zijn we weer meegegaan met een nightdrive. Eerst zagen we een klein zebraatje dat was overleden en nu werd verorberd door een grote groep gieren. Plaatjes zullen we je besparen. We zagen ook nog een mooie levende zebra

P1020962

Met de sundowner hadden we een sprookjesachtig uitzicht over de rivier.

P1020975

Na de sundowner hoorde Phill dat er een luipaard in een boom zat, met een kill (impala). Hier zijn we snel heen gereden. We hebben niet lang kunnen kijken, maar wel enorm genoten van deze prachtige natuur

P1030012 P1030015

Na het luipaard hebben we nog de leeuwen met jongen gezien op grote afstand. Na de drive hebben we Andrew gevraagd om de route naar de boom van het luipaard. We hebben nog een wijntje gedronken in de bar en zijn vroeg gaan slapen, omdat we morgen heel vroeg zelf het luipaard willen gaan zoeken.

Naar Deel 5

Klik hier om naar deel 5 van het reisverslag te gaan!!