5 september

Vandaag zijn we om 5 uur opgestaan, omdat we vroeg wilden gaan kijken of het luipaard nog in de boom zou hangen. Om 6 uur gaat de poort van het park open en we waren de enigen die er waren. Op weg naar het luipaard, zagen we een prachtig beeld van een olifant die het gemunt heeft op een hoog hangende tak.

P1030033

P1030034

Hier natuurlijk verwonderd naar staan kijken. Toen we bij de boom kwamen van het luipaard, lag ze er nog.

P1030070

Haar jongen hebben we ook gezien, alleen hebben we die niet erg mooi op foto kunnen vastleggen. We zagen een van de jongen in de boom van de prooi eten en het andere jong dronk bij haar in de bush. Prachtig om te zien. Het jong in de boom liet de prooi vallen, waardoor deze alleen nog aan z'n kop aan een tak hing. Ze had dat meteen door en was er als een speer bij om de impala(resten) weer in de boom te heisen.

P10301443

Om er vervolgens weer 'lekker' van te peuzelen.

P1030160

P1030173

En daarna eventjes relaxed uit te buiken.

P1030234

Hierna zijn we bij Flatdogs voor het eerst deze vakantie onze foto's gaan bekijken. Heerlijk was dat. We hebben we er natuurlijk meteen ook een paar op de weblog gezet en een mail naar het thuisfront gestuurd.

Terug op de campsite hebben we onze, nu eindelijk duurzaam gemaakte, band opgehaald. Andrew kwam langs voor advies over het opzetten van een eigen lodge en gaf ons advies over het verspreiden van de condooms. Hij adviseerde ze bij het plaatselijke ziekenhuis in Mfue af te geven.

Dat hebben we meteen gedaan en een Amerikaanse arts die daar een aantal maanden werkt, nam ze in ontvangst. Ze waren er erg blij mee.

P1030268

In de buurt van het ziekenhuisje waren veel kinderen. Binnen no time stonden ze om ons heen, vooral toen het fototoestel te voorschijn kwam.

Dat vinden ze wel zo leuk, vooral omdat ze zichzelf meteen terug kunnen zien. We hebben ze een frisbee gegeven en Rob heeft ze voorgedaan hoe zo'n dat werkt.

Een van de kinderen was een meisje van 5 dat de hele dag op haar broertje van een paar weken past.

P1030283

En we werden vol enthousiasme uitgezwaaid.

P1030290

Bij de winkeltjes in het dorp zijn we op zoek gegaan naar soep in blik en fatsoenlijk vlees (in blik) , maar dit hebben we niet kunnen vinden. Ze boden ketchup en jus aan als zijnde soep....'No, thanx!'

P1030254

P1030251

Op de markt hebben we wel heerlijke sinaasappels kunnen krijgen.

P1030302

Het is erg grappig om te zien hoe bepaalde bedrijfjes zijn vormgegeven, zoals deze fietsenmakerij.

P1030299

's Avonds hebben we in de bar wat gedronken. Patsy (de eigenaresse van de campsite) had nieuwe gasten binnen gekregen die over de 05 route door het park van/naar het noorden waren gekomen. Ze had van hen gehoord dat de eerste rivier wel gaat, maar dat er nog een tweede rivier is, waar het water erg hoog in staat. Deze mensen hadden het water tot over de motorkap gehad. Ook is er mul zand en is er kans dat je vast komt te staan, vertelde ze. En als het oversteken van de rivieren zou lukken, dan komt daarna een steile helling van de berg waar je tegenop moet en die ligt vol met stenen en rotsen, waar je met de onderkant op vast kan komen te zitten. Nou...lekker is dat. Jammergenoeg konden we het de mensen zelf niet vragen omdat die in een bushkamp zitten. Maar..hun auto staat wel op de campsite. We hebben besloten om de volgende dag de auto's met elkaar te vergelijken en nogmaals langs te gaan bij de Wildlife Authority om daar nog even navraag te doen over die 2e rivier.

Vannacht kwam de olifant weer bij de tent. Omdat het erg warm was, hadden we de voortent open gelaten, waardoor we makkelijk naar buiten konden kijken. Heerlijk dat ie nog even (voor ons gevoel) "op bezoek kwam". Vooral omdat dit onze een na laatste nacht hier is.

6 september

Vanmorgen bij de receptie afgerekend tot morgenvroeg en de auto's vergeleken. Gelukkig bleek onze auto iets hoger. Met de man van Patsy, Herman, de werking van de 4WD van de auto gecontroleerd. Na even twijfelen bleek deze gelukkig toch goed te werken.

Daarna opnieuw naar de Wildlife Authority gegaan. Die zeggen dat de tweede rivier droog is! Daar wordt je dus ook niet veel wijzer van. Het enige dat we met zekerheid weten, is dat na beide rivieren een kamp komt, waar men in de gaten houdt of we aangekomen zijn of niet.

Op basis van alle gegevens en het feit dat onze uitrusting weer op orde is, hebben we besloten om morgen dan toch de 05 te nemen en ter plekke te bekijken of we het zien zitten om door te gaan. Zo niet, dan gaan we gewoon weer terug.

In het dorp hebben we in de 5 hardwareshops gezocht naar nog wat handig gereedschap, maar we hebben alleen slappe schroevendraaiers gevonden. Verder niks bruikbaars.

Aan het begin van de middag zijn we op weg gegaan naar de laatste toeristische attractie van deze omgeving: Kawazi Village. Dit is een gewoon dorp dat zich heeft opengesteld voor toeristen. Hier kregen we eerst een rondleiding door de school. Er liepen veel kinderen rond, maar we hebben geen leraren gezien. Volgens de headmaster hadden ze pauze, maar die duurde wel erg lang en was erg laat op de middag (achteraf bezien). Waarschijnlijk zat de school die dag gewoon dicht! Alleen vertellen ze dat ons natuurlijk niet. Gefopt!

Daarna werden we door Kawazi geleidt door Constantino, een zeer enthousiaste en energieke gids. Hij vond toevallig een Kameleon, die hij de rest van de dag op zijn hoofd mee droeg, omdat de kinderen er anders te ruw mee zouden omgaan. Overigens, een van de liefste kinderen uit het dorp, is waarschijnlijk dit meisje. Ze heeft een verstandelijke handicap, kan niet praten, maar is zeer opgewekt.

P1030417

Verder hebben we het huidige dorpsleven in Kawazi bekeken en gefotografeerd.

De was

P1030470

De stokerij

P1030475

Kinderen die een spelletje spelen (waar ik trouwens echt niks van bak) Je moet iets in de lucht gooien en voor je het weer opvangt, moet je een bepaald aantal steentjes uit het putje tikken.

P1030488

Kokkerellen

P1030491

De woonkamer van 2x 3, met daaraan vast een slaapkamer van 2x2.

P1030496

Na Kawazi village, heeft Constantino ons meegenomen naar zijn eigen dorp, op 1 km van Kawazi.

P1030513

Hier ontmoetten we zijn vrouw en kinderen, moeder en broers.

P1030549

Zoals je kunt zien hebben veel kinderen dikke buiken van de ondervoeding. Dat komt (denken we) omdat ze eigenlijk alleen maar mais eten.

De vrouw van Constantino heeft ons voorgedaan hoe je met een emmer met 25 liter water op je hoofd moet lopen en het ons daarna laten oefenen. Dit filmpje houden we voor onszelf ;-).

Daarna werden we door de rest van het dorp geleid.

Een kleintje aan de borst van moeder die al veel kinderen heeft gehad.

P1030565

Constantino vindt tot zijn grote vreugde nog een Kameleon.

P1030571

Onderweg terug naar de campsite komen we vijf jongens tegen met zelf gemaakte auto's van ijzerdraad.

P1030597

We hebben gelukkig meer creatieve kinderen gezien met zelf gemaakt speelgoed.

Terug op de campsite zijn we vroeg gaan slapen, omdat we de wekker voor morgen om 4.45 uur hebben gezet...

Het is erg grappig om te zien hoe bepaalde bedrijfjes zijn vormgegeven, zoals deze fietsenmakerij

Naar Deel 6

Klik hier om naar deel 6 van het reisverslag te gaan!!