Zambia Algemeen

Vier decennia na het onafhankelijkheid worden van Engeland, is Zambia een vredig land gebleken, maar heeft het elke vorm van rijkdom tot op de dag van vandaag ontbeerd. Het is één van de armste en minst ontwikkelde naties ter wereld. Circa tweederde van de bevolking leeft van minder dan een dollar per dag.

Waarom dan naar Zambia...?

Simpelweg vanwege de wijze waarop je hier het wild en natuur kunt beleven. Die is fundamenteel anders dan in andere Afrikaanse vakantielanden. En...: het is een zeer veilig land met een buitengewoon sympathiek, blij en ingetogen volk dat veel humor heeft!

Nationale Parken

De twee grootste wildparken in Zambia zijn South Luangwa National Park in het Oosten en het Kafue National park, ten westen van de centraal gelegen hoofdstad Lusaka. Daarnaast zijn er nog een aantal andere interessante wildparken. Ten opzichte van andere Afrikaanse 'safari-landen' kenmerken de wildparken in Zambia zich met name door de ongereptheid van de natuur en de nog zeer beperkte aanwezigheid van toerisme. Soms staan op een campsite maar twee of drie tenten. Een ander belangrijk onderscheid ten opzichte van andere landen: geen hekken om de wildparken en er is beperkt parkbeheer. Geen asfalt wegen in de parken en als er een boom over een weg valt of de weg is weggespoeld, wordt de weg ter plekke verlegd, door gewoon met de 4x4 in de bush een nieuwe doorgang te maken. Het Kafue park is met 22.000 vierkante kilometer net zo groot als half Nederland, het South Luangwa park is ongeveer de helft kleiner. South Luangwa wordt gezien als het één na beste wildpark in de wereld en heeft een grote wilddichtheid. Vanwege een speciaal type Giraffe dat hier voorkomt, werd het al sinds 1902 beschermd.

Kamperen

De campsites zijn gelegen tegen de onzichtbare parkgrenzen aan, meestal gesitueerd bij een grote rivier met veel nijlpaarden en wat krokodillen als permanente bewoners. De campsites in Zambia zijn niet omheind! Daardoor is het "midden-in-de-natuur-gevoel" MAXIMAAL.   ....Zeker gezien de onbeschrijflijke geluiden die je 's nachts in de tent gewaar wordt!!! De grap is dat, zolang je maar in de tent blijft, je behoorlijk veilig bent. En zo kun je alles super intens beleven. ...Al kost het soms wat nachtrust. Want als er groot wild bij je tent zit, wacht je toch even af wat er komen gaat...

Stropen

Toch is ook in Zambia de wildstand getroffen door het stropen, dat in sommige parken pas begin jaren een halt werd toegeroepen. In Kafue National park is het stropen zo erg geweest dat je dat nu nog merkt aan het gedrag van olifanten. Voor een leek onbegrijpelijk is dat de authoriteiten op dit moment wild weg laten halen uit Kafue. Kennelijk nodig om andere, nog meer leeggeroofde parken in Afrika nieuw leven in te blazen. Maar jammer dat dat voor Kafue eigenlijk te vroeg is omdat het zelf nog in een herstelproces zit.

In South Luangwa heeft het stropen als gevolg gehad dat er kleinere olifanten zijn ontstaan, waarvan sommigen kleinere of helemaal geen slagtanden hebben. Daardoor hebben ze moeite met het ontschorsen van bomen (voedselbron). Gelukkig zijn deze olifanten niet gefrustreerd.

Los van het stropen, dat op dit moment toch behoorlijk onder controle lijkt te hebben, staan de autoriteiten onbegrijpelijk genoeg wel toe dat buiten de parken naar verhouding veel wild wordt neergeschoten. Zo mogen er rond het Kafue-park bijvoorbeeld zeven van de negen getelde luipaarden worden geschoten. Het wereld natuurfonds weet dit, maar doet er niks aan. Het verhaal gaat dat zij alleen vergaderen maar geen echte actie ondernemen. Waarschijnlijk verdienen de autoriteiten en enkele individuele ambtenaren, behoorlijk veel geld met deze activiteit.

Voorspeld wordt dat binnen 30 jaar de wildpopulatie drastisch verminderd is, zo niet uitgemoord is, als er niet gauw iets verandert. Hier maken we ons grote zorgen om.

Onze hoop is gevestigd op de groei van toerisme, dat foto's wil schieten in plaats van het wild!

Zie www.africanparks-conservation.com voor een geweldig initiatief van wijlen Paul Fentener van Vlissingen, welke familie ook aandeelhouder is van Econcern, Rob's werkgever. Het op deze wijze zakelijk managen en beschermen van de wildparken is ons inziens de enige oplossing om de natuur en het wild voor het nageslacht te behouden en de lokale bevolking ervan te laten profiteren.

Aids

Zambia is buitengewoon ernstig getroffen door HIV en AIDS. De statistieken zijn schokkend:

·       één op de zes volwassenen heeft HIV

·       98.000 mensen stierven aan AIDS in 2005

·       de levensverwachting bij geboorte is gezakt tot onder de 40 jaar

·       710.000 kinderen zijn wees door ouders overleden aan AIDS.

HIV heeft zich in Zambia verspreid onder alle delen van de bevolking. Jonge vrouwen en meisjes zijn extra kwetsbaar. Enorm veel families zijn door de sterftegevallen uit elkaar gevallen en honderdduizenden zijn op jonge leeftijd zonder ouders achtergebleven.

Het viel ons direct op dat we bijna geen mensen zagen van boven de ca. 50 jaar.

De invloed van AIDS gaat veel verder dan het niveau van de individuele sterftegevallen en uitgedunde dorpen. Het beïnvloedt inmiddels de hele economie en de ontwikkeling van het land diep in haar wortels. Bijvoorbeeld, jonge kinderen waarvan de ouders sterven, hebben zelden geen geld om hun lagere of middelbare school af te maken.

Condooms

Zie ook het bericht "Condooms" op deze weblog, een initiatief van Marijke!

Condooms voor Zambia

8 Augustus 2007

Omdat we nog ruimte over hebben in onze handbagage, is het ons plan om ook een grote bulk condooms mee te nemen om uit te delen. Het aidsprobleem is ook in Zambia enorm. Op deze manier kunnen we een klein steentje bijdragen om dit probleem op te lossen. We verspreiden deze zelf of via hulpverleners, artsen en/of ziekenhuizen.

Www.condoom-anoniem.nl heeft ons 200 condooms geschonken

én

www.veiligglijden.nl heeft ons ook kosteloos 200 condooms opgestuurd.

Voor de reis (voorbereidingen)

Seizoen

In Zambia regent het pas 2e helft van oktober. Dan is het te warm voor ons. Rob had als idee dat we misschien dan het ontpoppen van de natuur in de lente nog konden zien, maar daar kiezen we dus niet voor. Nu gaan we ongeveer de laatste 2 weken van aug en de eerste 2 weken van sept. Dan is het superideaal om veel wild te zien.

Vaccinaties

In het algemeen gelden de volgende adviezen volgens de landenlijst LCR.Bij reizigers met gezondheidsproblemen of lange reizen is gespecialiseerd advies van belang.

Vaccinaties die wij genomen hebben

  • DTP vaccinatie
  • Hepatitis A en B
  • Buiktyfus

Verder een Cholera verklaring en een Mantoux test voor TBC gedaan en Malariapillen gekocht (Malarone). In Zambia komt het gehele jaar malaria voor. Verder natuurlijk antimuggen spul met DEET en een flinke apotheek met reisziekte pilletes, Loperamide (tegen diarree), betadine en pijnstillers.

Ook hebben we bij de outdoor winkel een EHBO set gekocht met daarbij steriele spuiten, naalden, hechtdraad, scalpel enz.

Vlucht

We hebben de vlucht geboekt via vliegwinkel.nl

Het makkelijkst is om te vliegen met Britisch Airways, omdat je dan maar 1 overstap hebt in Londen (en je dan minder luchthavenbelasting betaalt).

We vertrekken op 17 aug. en vliegen op 13 sept. weer terug.

Ons vluchtschema is:

Heen

Amsterdam  16.25   -    Londen 16:40

Londen 19:15          -    Lusaka  06:15

Terug 

Lusaka 8:45          -      Londen 18:00

Londen 20:00        -     Amsterdam 22:15

In vluchttijden worden de locale tijden aangehouden.

Auto

We gaan rondreizen met een Toyota Prado, welke we huren bij Limo hire, in Lusaka. www.limohire-zambia.com  Het is een 4WD. Je kunt op het dak gaan zitten om wild te spotten, al wordt dat afgeraden vanwege het gevaar van wild.Prado_4_1

rijbewijs: we hebben een internationaal rijbewijs bij ons, in de hoop dat áls ze een rijbewijs innemen, het die wordt.

Brandstof: we krijgen een jerrycan mee, zodat we altijd voldoende diezel hebben. Verkeer In Zambia rijdt men links. Verkeersdrempels worden niet aangegeven met een bord of kleur. Je ziet ze dus snel over het hoofd. Er zijn regelmatig roadblocks, waar agenten controleren op: de aanwezigheid van twee gevarendriehoeken, extra reflecterende stickers op voor- en achterhoeken (wit voor en rood achter) en op werkende lichten en ruitenwissers.

Het slimste is om Niet langs de kant van de weg te stoppen, zoals ze proberen te gebaren, maar altijd stoppen op de weg bij een checkpoint. Eventueel zelfs de motor uitzetten (bij achteropkomend verkeer sta je in de weg en mag je soms sneller doorrijden). Het is verboden te stoppen op bruggen. Als je dat doet gaan ze wel moeilijk doen. Mag je niet weg, blijf vriendelijk en probeer dan de kosten te drukken met een leuk cadeautje en/of de vraag 'can we compromise?' Dit is de sleutel tot een omkoopdeal. Als ze suggeren dat je strafbaar bent, gewoon over het Nederlandse voetbalelftal beginnen.

Politieagenten kunnen ook zelf gaan bedelen om spullen die ze in je auto zien liggen als zonnebrillen. Dingen die je niet kwijt wilt raken, altijd opruimen voor je bij een roadblock bent.

Route

We vliegen in op Lusaka, waar we de auto huren.

Dan rijden we naar Livingstone, vanwaar we ook de Victoria Valls bekijken (een wereldwonder).

Van daaruit gaan we eventueel de grens over naar Botswana om naar de Okavanko Delta en het beroemde Chobe wildpark te gaan.

Dan rijden we naar het Noord-Oosten, langs Lower Zambezi National Park naar South Luangwa National Park.

Van daaruit vertrekken we naar het North Luangwa National Park om vooral de bijzondere vogels aldaar te zien.

Dan verkennen we het gebied rondom Shiva Ngandu. In deze omgeving zijn veel watervallen te zien.

Uiteindelijk zakken we via Mpika weer af naar Lusaka en vliegen we weer terug naar huis.

Placesofinterest 

Overigen

We hebben dan eindelijk alles uitgezocht en geregeld:  Visums, kampeerbenodigdheden, camera's, batterijen, opladers, verrekijkers enz.

Geld: We hebben een visacard aangeschaft, waarmee we daar kunnen pinnen (mastercard hebben ze niet). Tevens nemen we dollars mee. Visacard-uitgaven kosten wel 3,5% van het bedrag; dus gewoon steeds voldoende pinnen en daarmee betalen. In Zambia kun je beter geen geld op straat wisselen want ze bedonderen je zonder dat je het in de gaten hebt.

Camera: we nemen een Panasonic Lumix camera mee met 10x optische zoom en het cameraatje van Marijke.

verrekijkers: We nemen Bushnell verrekijkers mee van 8x42.

elektriciteit: omdat er maar beperkte elekticiteit is (in de avond een paar uurtjes) hebben we autoladers meegenomen voor de batterijen van de camera en een snellader voor in de auto voor oplaadbare batterijen. ook hebben we een duostekker voor 12V mee, zodat we 2 aparaten tegelijk kunnen aansluiten (bijv. een koelbox).                                                               

Telefoon: Lokaal kopen we een simkaart om in onze telefoons te doen.                                                                                                                                                   
Visum Zambia: Wij hebben een MULTIPLE ENTRY visum, omdat we nog uitstapjes naar Botswana of Malawi gaan maken. Zo willen we de Okavango Delta bezoeken, net over grens in Botswana. Een multiple entry visum kan overigens alleen via de ambassade in Brussel worden aangevraagd. Een enkel visum kun je regelen via een lodge.                                                                                                                                                                                 
Campingspullen: We nemen een tent en slaapzakken mee. Verder: tape, lichtgewicht pannetjes (die gebruiken we altijd met motor-vakanties), plastic borden en bekers, bestek en keukengereedschap. Luchtbedden, campingstoeltjes, een emmer e.d. kopen we bij de Megastore Game in Lusaka.
Water: We krijgen  jerrycans voor water mee van het autoverhuurbedrijf. We kopen zoveel mogelijk flessen water. Ook hebben we een waterfilter meegenomen (met keramisch filter én actief kool) zodat we zelf ook schoon water kunnen produceren.
Verder nemen we alvast zo veel mogelijk mee, als zeep, zonnebrand en shampoo, zodat we in Lusaka dat niet  allemaal nog hoeven aan te schaffen. We willen de eerste dag al meteen doorrijden richting Choma, waar we de eerste nacht overnachten.

Naar Deel 5

Klik hier om naar deel 5 van het reisverslag te gaan!!